• 19 år på internet 1999 - 2018 med 13000 aktiva medlemmar i 166 länder
  • svensk tid 11:04 lör 24 mar 2018

Från min utsiktspunkt i Luxemburg

Publicerat 16 februari 2007 03:18 av aktör
Müllerthal ligger i den nordöstra delen av landet. Regionen har fått sitt namn av de många kvarnar som en gång fanns där och är sedan hundra år ett stort turistmål. Det är en skattkammare med många sevärdheter. På ena sidan dalen bär den ett kulturellt arv och på andra sidan ett vackert område med imponerande sandsstensformationer och små floder som rinner genom landskapet. Det är anledningen till att den kallas La Petit Suisse.

Huvudorten är Ecternach. Landets äldsta stad. Under medeltiden växte såväl den inneboende styrkan som rikedomen i stan oerhört fort. Det resulterade bl. a. i
en fästning som ständigt under flera århundraden utsattes för attacker. Mycket av de omgivande murarna och åtta av ett tjugotal originaltorn finns bevarade. Överhuvudtaget har stans kulturella arv stått emot påfrestningarna bra. Klostret, som grundades på 700-talet, orangeriet med dess intilliggande trädgårdar och La Basilique har återfått sin forna glans. Arkitektoniska byggnader som Le Dènzelt, den medeltida tribunalen, liksom ett antal patricierbyggnader vid torget i centrum skapar en unik atmosfär.

Man kan förundra sig över mycket här. I många avseenden ligger man i framkant av utvecklingen. I andra lika långt efter. Under hösten har det pågått en kampanj om att man ska ha billjuset tänt dagtid men något krav finns inte. Det var väl på 70- talet som det infördes i Sverige och när man körde bil ute i Europa fick man ständiga påminnelser om att lyset var på. Men bättre sent än aldrig.

Från februari måste vi betala för plastkassarna i matbutiken. Cirka 30 öre. Nu blir det knapert!!

Sverige har tagit ett bra grepp om modemarknaden ute i världen. Exporten 2006 låg på ca 17 miljarder kronor. Av det är hälften kläder med många starka varumärken. Ett annat land som det går bra för i det avseendet är Belgien där det började i början av åttio-talet och som sedan dess vuxit sig starkare och är idag en faktor att räkna med.

Jag har alltid hävdat att man ska bo i en storstad. Som jag gjort i större delen av mitt liv. Mitt i Stockholm. Hustrun, som för en gångs skull har samma uppfattning, brukar säga att vi vänder där asfalten tar slut för vi har ju inga stövlar. Och nu har jag fått vatten på min kvarn. Två gånger. Först kommer den senaste levnadsundersökningen frân Folkhälsoinstitutet. Den säger att folk på landsbygden lever sämre än folk i stan. Man är kraftigt överviktiga, röker, snusar, dricker mera. Äter mindre grönsaker och frukt. Dessutom är benägenheten till självmord bland män högre på landsbygden. Så kommer nästa rapport som styrker vår uppfattning ännu mera.

Ju fler tunnelbanestationer du bor från Stureplan i Stockholm desto kortare liv. Folk pâ Östermalm lever längre än i Skarpnäck nio tunnelbanestationer bort. Män lever 3,5 år längre och kvinnor 2,7 år längre än de i söderförorten Skarpnäck. Vad var det jag sa. Att bo vid Stureplan är hälsan själv.

Att höra Chet Baker, jazzens James Dean, sjunga Everything happens to me är en upplevelse. Då kan till och med jag sitta still. Och lyssna. Dessutom tror jag det är den enda gången han sjunger scat-song.

Man blir glad när man hör att man lånar mina böcker på biblioteket. Men förbannad när man inte betalar böcker man beställt. Och dom funderar på att flytta utomlands.

När man kommit så här långt i livet finns det dagar som man inte gillar sitt utseende. Man skulle behöva en rejäl renovering. Praktiskt taget överallt. Men å andra sidan lär det knappast hjälpa. Ni vet kanske att plastikkirurgi inte är något nutida påfund. Det fanns redan på romarnas tid. Före år hundra beskriver den romerske författaren Celsus i en medicinsk ordbok hur en örsnibb som förlängts av tunga örhängen kan återställas.

En svensk journalist rapporterade häromveckan hem till den stora fina morgontidningen att Nu lär sig luxemburgarna att äta italienskt. Ibland kan det vara bra att ha fakta när man publicerar nånting. Ätit italienskt har luxemburgarna gjort sen 40-50 år tillbaka. Kanske längre.

Jag hörde en intervju med en 85 - årig man. Han sa Jag tar nu en dag i sänder. Hade jag varit 65 år hade det varit en annan sak. Då hade jag ju haft framtiden för mig. Så nu vet ni vad ni har att förvänta er.

Vi kan se svensk TV här och gör det ocksâ fast inte i den omfattning som i Sverige. Men nu går ju programmet Let,s dance. Det tittar vi på. Vid ett tillfälle råkade jag säga där skulle jag nog kunna platsa. Med tanke på mina ungdomliga bedrifter. Hustrun ser på mig med ett hånfullt flin. Jag säger då ska vi ta fram filmklippen så får du se.

DÅ JA! kommer det som ett reptilhugg.

bengt-erik hedberg

Sök medlemmar

Sök medlemmar

Händer i världen just nu


Lägg till en händelse »

Sök på sajten

Sök jobb över hela världen