Julfirandet en vikingatradition? Svaret kan ni läsa här och sedan själva avgöra.

Tomten till vänster och Oden till höger

Julen är en kristen högtid men vikingarna firade också jul för att fira vintersolståndet. Det är väl trots allt rätt självklart att det engelska ordet Christmas menar på att det är en kristen fest, eller? Den moderna julen påminner faktiskt ganska mycket om vikarnas egna version, kallad Yule.

Tanken med en midvinterfestival var att fira det faktum att det nu gick mot både ljusare och varmare tider, vilket gjordes i flertalet kulturer. Vikingarnas version påminner dock till stor del om det moderna julfirandet. Det finns faktiskt starka bevis att de kristna adopterade flertalet festivaler, inte bara julen, för att göra det enklare för människorna att byta från en religion till en annan, precis på samma sätt som spanjorerna gjorde när de erövrade Sydamerika. Vikingarnas julfirande  började den 21 december och pågick i tolv dagar, känns det bekant? Nåväl, det finns flera saker med Yule som du kommer känna igen!

Julgranen

De vintergröna träden i de skandinaviska skogarna symboliserade livet för Vikingarna  När alla andra träd och växter låg döda mitt i vintern så var dessa träd fortfarande friska och gröna. För Vikingarna representerade detta ett löfte om att naturen återigen skulle komma till liv efter den mörka vintern, och att en ny, ljusare årstid var att vänta. De gröna barrträden var väl aktade , och dekorerades därför under Yule med små sniderier och gåvor till träden och växtlivets andar, för att uppmuntra dem att komma tillbaka snart och börja en ny vår fylld av nytt liv.

Dekorationen av träden var inte bara något som Vikingarna gjorde, utan det spred sig via deras germanska släktingar  till Dekorationen av träden var inte bara något som Vikingarna gjorde, utan det spred sig via deras germanska släktingar  till England och Amerika och vidare till resten av världen. Att dekorera julgranen var alltså något som vikingarna hade som tradition och som nu är tradition världen över, varje år!

Solens jul

Vikingarna använde eklöv och bär och skapade cirkelformade kransar som de dekorerade sina hem med under Yule-tiden.  Även ek är en A holly formed into a circular wreathträdsort som behåller sin gröna färg och fortsätter växa även under vintern, så eken representerar fortsatt liv på samma sätt som de dekorerade träden gjorden.  Eklöven formades till en krans för att symbolisera årets cirkel,  att vintern fortsatte till sommar, för att därefter åter bli vinter.

Man använde sig av en vintergrön växt till kransen för att symbolisera att livet existerade året runt. Det var en kraftfull och betryggande symbol under de långa, mörka nordiska nätterna. Ekkransen gav ett löfte om att varmare dagar var att vänta och även denna vikingaritual utspelar sig än idag jorden runt!

The difference between Odin and Santa ClausAtt Jultomten är Oden, det visste du väl?  När Yule-festen började närma sig sitt slut satte vikingarnas barn ut stövlar full av hö på farstun till Odens åttabenade häst Slepnir.  För att åtgälda gåvan till sin kära häst så fyllde Oden stöveln med leksaker och godsaker, små kakor och frukt.  Oden var även Herre över Alfheim, älvornas land.

En stor skäggig man som bor någonstans i det frusna norr, med en arme av älvor som hjälper honom och fyller stövlar med gåvor till barnen på slutet av en midvinterfest. Det låter väl som den gamle, gode jultomten det? Undrar var hans yxa håller hus nuförtiden?

Årets underbaraste tid

Vikingarna gillade att festa lika mycket som alla andra, och Yule var en av årets största fester. Tolv dagar av god mat och dryck  var tillräckligt för att testa uthålligheten även hos de tuffaste vikingakrigarna! Med anledning av att det var så kallt ute, och att havet inte var säkert att segla på, så hölls de flesta av Vikingarnas vinteraktiviteter inomhus.

Yule gav en ovanlig möjlighet att under de kalla vintermånaderna mötas upp i större grupper för tävlingar och lekar och för att planera den kommande sommaren. Mycket nöje i kombination med spännande spel, mat, dryck och framtidsplaner. Det låter väl precis som den moderna julen!

Posted in Vår historia

Vänligen tillåt "cookies/kakor"

På Utlandssvenskar.com använder vi sk kakor/cookies för att ditt besök ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte vill tillåta lagring av cookies i din dator kan du hindra det genom inställningarna i din webbläsare.