Tips för vänbesök i Sverige

Som utlandssvensk blir tiden i Sverige ofta intensiv. Man ska hinna träffa familj, släkt och vänner vilket ofta innebär ett pusslande med tiden. Vissa kommer tillbaka till Sverige kanske en eller högst två gånger per år. Då åker de ofta till en massa olika ställen över hela landet för att hinna med alla nära och kära. Ibland har man även med sig vänner som vill besöka Sverige, eller så kan man få ett besök medan man befinner sig här. Då kan det bli ont om tid, hur ska man egentligen få ihop logistiken? Hur ska man egentligen planera att ett besök? Och vad ska man egentligen hitta på att göra?

Innan resan

Om din vän behöver visum till Schengenländerna för att kunna besöka Sverige, var beredd att hjälpa till med att besvara frågor, kontakta ambassad eller konsulat. Även om du har hjälpt till förut så var medveten om att blanketter och regler ändras. Varje ambassad har också sina egna regler om vad de vill ha in. De har egen information på Sweden Abroad, så det mesta går att hitta på deras sidor, men var ändå beredd på att behöva kolla upp information. Planera i god tid med ansökningstiden i åtanke.

Frågan om boenden

Om man inte har möjlighet att ta emot en vän i sitt eget hem så kan man hjälpa till med att ordna boende. Det finns billigare alternativ med B&B och vandrarhem som inte finns med på de stora hotellsajterna. I vissa städer kan det vara stor skillnad på hotellpriserna mellan låg- och högsäsong. Under vissa perioder, särskilt då det är stora mässor, kongresser och liknande, kan det vara svårt att överhuvudtaget få tag på boende. Så ett tips är att ha lite koll på säsongerna och när hotellen av olika anledningar tror att det kan vara svårt boka rum.

Vinterupplevelser

Tänk på att Sverige med sina fyra årstider lockar olika besökare. Sommaren i Sverige är mild och kan locka den som bor i ett varmt klimat. Midsommarafton kan också vara en riktig fest. Men vintern är också spännande för många som sällan får tillfälle att uppleva mycket snö eller ingen alls. Under vintermånaderna kan man passa på att besöka ishotellet i Jukkasjärvi eller julmarknaden i Jokkmokk, sånt som en icke-svensk kanske bara får möjlighet att uppleva en enda gång i livet. Vill man hålla sig inomhus är vintern utmärkt för en Spa Weekend. Sverige har många vackra platser, exempelvis herrgårdar som har gjorts om till förstklassiga spaanläggningar. Sen ska man ju inte glömma att svenskar är ett folk som älskar öl. December är en perfekt månad att njuta av ölprovningar, kanske för att smaka av Sveriges berömda julöler?

Sverige sett utifrån udda perspektiv

Självklart måste man se till att vänner som kommer långväga får se de mest berömda och viktigaste historiska platserna och kulturmärken, allt från Stockholms stadshus och Drottningholms slott till Vasamuseet, Uppsala domkyrka och vikingagravar. Men man kan också göra Sveriges sköna landskap och vackra städer till en udda och annorlunda upplevelse. Varför inte uppleva en guidad takvandring ovanför Stockholms gator? Om man vill komma ännu högre upp och njuta av en magnifik stadsvy högt från ovan erbjuds helikopterturer i flera av de större städerna. Och om du vill hålla dig kvar på marken kan man i flera städer följa med på en spökvandring där stadens mörkare sidor får berätta sin spännande historia.

Öppna landskap

Man ska inte heller underskatta Sveriges natur. I många öppna länder går det inte att färdas fritt hursomhelst. Allemansrätten är närmast en unik lagstiftning som tillåter alla att vandra fritt omkring i princip överallt i våra vackra, öppna landskap. Man kan ta med sig vänner på fisketurer, paddla kanot, bo i udda hotell mitt i naturen eller ta sig fram i skärgårdar i båtturer. Vandringar i skog och mark för att plocka bär eller svamp är också något som många stadsbor uppskattar.

Bonustips: Presentkort på upplevelser är ett perfekt tips för dig som bor utomlands och vill ge julklappar till nära och kära bor i Sverige. Välkommen att titta på ett utbud med hundratals upplevelser hos Upplevelse.com.

Posted in TjänsterTagged

Vänligen tillåt "cookies/kakor"

På Utlandssvenskar.com använder vi sk kakor/cookies för att ditt besök ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte vill tillåta lagring av cookies i din dator kan du hindra det genom inställningarna i din webbläsare.