Tips för dig som ska studera utomlands

Att studera utomlands – lite rikare

Att plugga via ett svenskt universitet utomlands brukar innebära distansstudier och en rätt så tuff ekonomisk situation. Det kan vara både till din fördel och en nackdel, beroende på var i världen du befinner dig. Förutom att ta lån via CSN kanske du i detta fall vill vända dig till Consector för att slippa låna mer pengar för att klara av dina studier. Inte minst när det kommer till den där slutkampen när du ska lägga allt fokus på den sista pusselbiten; kandidat- eller masteruppsatsen.

Livet som student

Nog vet vi alla hur det är att koka nudlar till lunch, middag och i värsta fall även frukost. Vi har varken tid eller råd med annat. Det brukar bli sena och slitsamma kvällar framför datorn – antingen hemma i soffan eller på ett café som tar överpriser för det där nödvändiga kaffet som dricks i överflöd. Vi skriver, vi skriver om, vi raderar, vi tröttnar och vi får ny energi på något sätt. Men den där nya energin kan vara svår när man känner att man faktiskt inte har råd med annat än de där nudlarna som man tröttnat på ännu mer på än själva uppsatsen i sig.

Att spara som student 

Att spara pengar under dina utlandsstudier behöver faktiskt inte vara så svårt som det kan verka. Här kommer några enkla tips att ta med sig – var än i världen du befinner dig:

  • Dela boende – Hur ser din boendesituation ut? Finns det möjlighet att dela på hyran, så gör det!
  • Gör matlådor – Att inte köpa mat varje dag kan vara det bästa tipset att ta med sig som student! Gör matlådor, frys in, laga mycket med få ingredienser!
  • Köp en thermos – Köp en thermos och brygg ditt eget kaffe som du kan ha med dig under dagen.
  • Sälj vidare kläder och prylar – Har du massa tröjor och saker hemma som du aldrig använder? Sälj vidare och tjäna en slant eller två!
  • Lägg undan – Även om det inte är många hundralappar, kan du alltid lägga undan en eller två i månaden. Du kommer att tacka dig själv när du sitter i en knipig situation.
  • Jobba extra – Har du lusten, tiden och orken att jobba vid sidan av studierna – gör det. Det finns massa distansjobb som du kan göra via datorn!

Att tjäna ihop lite mer som student

Det här med att alltid ha det kämpigt med ekonomin som student måste inte vara ett faktum. Förutom att spara och kanske jobba vid sidan av studierna finns det andra vägar att gå. Det finns många stipendier man kan söka som student, både svenska och internationella. Ett av dessa utomordentliga stipendium är Consectors Ekonomistipendium. Detta är för de som skriver sin kandidat- eller masteruppsats. Stipenditet har en prissumma på 10 000 kronor och delas ut årligen till studenter som behöver finansiering av olika aspekter som krävs för en kvalitativ uppsats så som resor eller litteratur.

I sammarbete med Consector

Posted in StudierTagged

Vänligen tillåt "cookies/kakor"

På Utlandssvenskar.com använder vi sk kakor/cookies för att ditt besök ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte vill tillåta lagring av cookies i din dator kan du hindra det genom inställningarna i din webbläsare.