Svenska generalkonsulatet i New York utlyser två tjänster

TJÄNST #1: FRÄMJARE MED KOMUNIKATIONSANSVAR

Sveriges generalkonsulat i New York utlyser ett sex månader långt vikariat (med möjlighet till förlängning) som främjare med kommunikationsansvar. Tillträde sker den 4 september 2018 eller enligt överenskommelse.

Generalkonsulatet ansvarar för nio delstater i nordöstra USA (Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, New Jersey, New York, Pennsylvania, Rhode Island och Vermont.) Generalkonsulatets huvudinriktning är Sverigefrämjande med fokus på näringsliv och kultur samt konsulär och rättslig service åt svenska medborgare.

ARBETSUPPGIFTER

Tjänsten innebär ansvar för konsulatets externa kommunikation. Syftet med den Sverigefrämjande verksamheten är att skapa uppmärksamhet kring Sverige och generalkonsulatets verksamhet i New York-området genom strategiskt kommunikationsarbete. Det inkluderar marknadsföring av Sverige, konsulatets programverksamhet och andra svenska evenemang i New York via generalkonsulatets hemsida, nyhetsbrev, samt kanaler på sociala medier. Tjänsten medför även kontakt med media (svensk och amerikansk), pressbearbetning och -bevakning. Främjaren med kommunikationsansvar samordnar också utåtriktade aktiviteter på egen hand eller tillsammans med andra aktörer samt hanterar informationsförfrågningar. Främjaren arbetar nära de på generalkonsulatet som ansvarar för kultur- och näringslivsfrämjande. Generalkonsulatet är en liten arbetsplats och främjaren med kommunikationsansvar förväntas även delta i andra förekommande arbetsuppgifter. Stor vikt fästs vid att vidmakthålla ett gott samarbetsklimat på konsulatet.

TJÄNST #2: ANSVARIG FÖR HUSHÅLLET PÅ DET OFFICIELLA SVENSKA RESIDENSET

Sveriges generalkonsul i New York utlyser en tidsbegränsad tjänst som ansvarig för hushållet på det officiella svenska residenset med start den 4 september eller enligt överenskommelse. I generalkonsulatets uppdrag ingår att främja svensk kultur och svenskt näringsliv i New York och nordöstra USA. Residenset är ett av de viktigaste redskapen i det arbetet.

ARBETSUPPGIFTER

Tjänsten innebär att utföra och koordinera det praktiska arbetet på residenset i nära samverkan med en kock. Hushållskoordinatorn ska arbeta nära generalkonsulatets personal i alla frågor som rör residenset och de evenemang som genomförs där. Exempel på evenemang är frukostmöten, luncher och middagar med upp till 70 gäster, mottagningar med upp till 120 gäster, utställningar och seminarier. Dagliga arbetsuppgifter består bland annat av att iordningställa residenset inför och efter ett evenemang, att vid behov rekrytera extra personal (serveringspersonal, vakt, etc.), samt att i samarbete med generalkonsulatets personal ansvara för och verkställa genomförandet av evenemangen. Detta kan innebära allt ifrån att duka upp inför och själv servera på middagar till att städa lokalerna. Hushållskoordinatorn är även ansvarig för inventarier, teknikfrågor, vissa inköp, samt kontakt med vaktmästare. Vid behov kommer hushållskoordinatorn att assistera Sveriges FN-representation med liknande arbetsuppgifter. Tjänsten innebär ofta arbete på kvällar och en del helger. Tjänsten är placerad på generalkonsulns residens på 600 Park Avenue på Manhattan.

Fullständig information hittar ni på konsulatets facebook sida.

Posted in Ambasadinfo, Other

Vänligen tillåt "cookies/kakor"

På Utlandssvenskar.com använder vi sk kakor/cookies för att ditt besök ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte vill tillåta lagring av cookies i din dator kan du hindra det genom inställningarna i din webbläsare.