Information till dig som ska rösta i riksdagvalet

Information för utlandssvenskar inför valet 2018

Om du befinner dig utomlands den 9/9 2018 när det är riksdagsval i Sverige kan du förtidsrösta. Du kan antingen förtidsrösta genom att posta en brevröst från utlandet eller rösta på en ambassad eller ett konsulat.

Rösträtt för utlandssvenskar
En utlandssvensk är en svensk medborgare som har utvandrat från Sverige.
För att betraktas som utlandssvensk måste du någon gång ha varit folkbokförd i Sverige. Utlandssvensk, som senast på valdagen fyller 18 år, har rösträtt i riksdagsvalet 2018 och Europaparlamentsvalet 2019. När man inte längre är folkbokförd i Sverige har man däremot inte rösträtt i val till landstings- eller kommunfullmäktige.

Anmälan ny adress i utlandet / anmälan till röstlängden
Som utlandssvensk behöver du anmäla dig till röstlängden vart tionde år för att finnas kvar i den. För att anmäla dig till röstlängden måste du fylla i blanketten ”Ny adress/röstlängd för utvandrad” och skicka in den till Skatteverket. Adressen står på blanketten. Har du flyttat under vistelsen i utlandet behöver du anmäla den nya adressen till Skatteverket. Detta görs på samma blankett.

Ny adress/röstlängd för utvandrad (SKV 7842).

Skatteverket behöver få din anmälan senast den 3 augusti 2018 för att den ska hinna registreras innan riksdagsvalet. Röstlängden skapas 30 dagar före valdagen med de uppgifter som då finns registrerade i folkbokföringen.

Notera att även en inkommen röst från utlandet vid ett val räknas som en anmälan till röstlängden. Dessutom räknas rösten i det aktuella valet om den inkommer senast dagen innan valdagen.

Mer information eller frågor?
Mer information om rösträtt och andra valrelaterade frågor finns på www.val.se

Har du frågor om anmälan till röstlängden besök Skatteverkets hemsida.

Posted in Riksdagsvalet 2018

Vänligen tillåt "cookies/kakor"

På Utlandssvenskar.com använder vi sk kakor/cookies för att ditt besök ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte vill tillåta lagring av cookies i din dator kan du hindra det genom inställningarna i din webbläsare.