Peru får tillbaka stulna Paracastyger från Göteborg

Kulturförvaltningen i Göteborg föreslår att staden lämnar tillbaka Paracastextilierna till Peru, skriver Göteborgs-Posten. Den värdefulla textilsamlingen kom på 1930-talet i Göteborgs stads ägo. De 89 tygerna är drygt 2 000 år gamla och kommer från plundrade gravar. De förvaltas av Världskulturmuseet som visade dem i utställningen En stulen värld.

I december i fjol krävde Peru att de skulle lämnas tillbaka. Kulturförvaltningen motiverar sitt ja till Perus begäran med de internationella etiska reglerna inom området. Man skriver också att det är ställt utom allt tvivel att föremålen fördes till Sverige illegalt. Enligt förslaget ska ett återlämnande ske successivt och i samråd med alla berörda parter.

Posted in Okategoriserade
ANNONS Promotional Image

Vänligen tillåt "cookies/kakor"

På Utlandssvenskar.com använder vi sk kakor/cookies för att ditt besök ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte vill tillåta lagring av cookies i din dator kan du hindra det genom inställningarna i din webbläsare.