KÖPVÄRT I THAILAND

Att handla i Bangkok är ett stort nöje och ännu roligare blir det när man upptäcker att priserna oftast ligger långt, långt under vad samma saker kostar i Sverige. Här hittar du det mesta, t.ex. är det här alla förfalskade märkesvaror – Lacostetröjor, Calvin Klein-skjortor och Rolexklockor – bjuds ut till försäljning. Gå också gärna till en skräddare och låt honom sy upp en kostym eller klänning. Eller varför inte beställa måttsydda skjortor för under 100-lappen? Många av de bästa köpen gör du direkt på gatan eller på någon marknad (DOCK EJ ÄDELSTENAR och FASTIGHETER!).

Att pruta kräver omdöme i ett land som Thailand. Låt en fattig gatuförsäljare tjäna några kronor så att han/hon kan försörja sin familj. Inrikta istället dina förhandlingskrafter på dyrare inköp där det gör någon skillnad i din plånbok.

Grundläggande när man prutar är att man känner till marknadsvärde någorlunda. Hugger man bara till med ett pris är det ungefär som att dyka från en klippa utan att veta hur djupt vattnet är. Titta runt lite i olika affärer innan du gör stora inköp. Tyvvär har vissa affärsidkare ovanan att dubbla priserna när man säljer till västerlänningar.

-Smycken och ädelstenar – Bangkok är en av världens ledande marknader på ädelstenar – världsledande när det gäller rubiner och safirer – och priserna är mycket förmånliga. Smycken med rubiner och safirer är därför mest prisvärt i Thailand, medan diamanter och smaragder är importerade och dyra. Man fattar idag ofta in äkta smaragder och rubiner med konstgjorda diamanter. Handla i butiker som har fasta priser och se till att ni får ett intyg med butikens adress och telefonnummer.

– Golf – I Thailand finns en mängd högklassiga och natursköna golfbanor.
Priserna är förvånansvärt låga trots den utmärkta servicen!

– Thaisiden – Butiker som säljer siden hittar ni överallt. Kostar från ca. 200 Bath per meter. Ibland säljer man i yard (se omvandlingstabell). Är priset lägre så är det oftast syntetmaterial eller blandat. Våra guider kan hjälpa dig att hitta ett bra Silkhouse där du kan köpa äkta siden både från Thailand och Kina.

– Hantverk – Det finns gott om prisvärda hantverksprodukter, ofta mycket billigt i förhållande till nedlagt arbete. Det mesta kommer från norra och nordöstra Thailand. Träsniderier, silver, broderier, lackarbeten, keramik är några exempel på bra köp.

– Skräddare – Det finns tusentals skräddare i Bangkok. Kvaliteten på arbetet skiftar. Vi kan hjälpa er att hitta rätt men aldrig hjälpa till att häva köp eller få pengar tillbaka hos skräddare som ni själva valt. Satsa på kvalitet och köp inte för att det är billigt! Är det riktigt billigt så är kvaliteten därefter. Bäst blir det om man håller sig till klassiska modeller. Ska man ha något mer avancerat så måste man ha modell eller bra bilder att visa. Ni ska alltid ha tid för minst en provning.

– Konfektion – Kläder är mycket billigt i Thailand, vare sig det gäller jeans eller klänning. Stort urval hittar du t ex vid Siam Square i Bangkok. Många små och stora butiker samt Mah Boon Krong (MBK) som hyser många affärer såväl som mini-stånd och bås-butiker.
Ett utmärkt jeans-center hittar man mitt emot MBK, på andra sidan Thanon Phaya Thai. Använd gångbron från 1:a våningen på MBK, istället för att riskera livet genom att försöka korsa Phaya Thai.

– Antikviteter – I Thailand kan du hitta antikviteter från hela Sydostasien. Lägg dock inte ned alltför stora summor på saker som Du inte är helt säker på är autentiska. Är Du inte väl förtrogen med antikviteter från detta område, betala bara för föremålets inneboende skönhet. – Frisören – Att gå till frisören kommer troligen bli Ert största fynd i Thailand. Räkna med att betala c:a 10% jämfört med Sverige. Precis som hemma kostar det mer på fina gatan än i de enkla kvarteren men genomgående ligger hantverksskickligheten på en hög nivå. Se bara till att frisören förstår vad du vill (alla talar inte engelska).

– Massage – Den traditionella Thailändska massagekonstens ursprung sträcker sig långt tillbaka i tiden och är än idag en central del av läkekonsten. Unna er denna lyx som kostar mindre än 100 kronor men ger ett fantastiskt välbefinnande.

Förväxla inte den äkta varan med strandmassagen man kan få vid alla turistorter. Fastän det kan kännas behagligt att få spända muskler knådade, är de självutnämda massörerna på stranden i regel outbildade och saknar helt kunskaper i medicinsk massage.

Sök dig istället till de massageakademier som finns i anslutning till ett flertal tempel, om du vill bli av med muskelsträckningar och ledvärk. Det finns även högklassiga institut med blinda massörer
– Marknader – se Bangkoks unika kvarter
– Elektronikprodukter På Pethburi road ligger Phantip Plaza som är ett datoranvändarens och teknikfantastens Eldorado. Epicentrum är ett IT-varuhus sprängfyllt med datorer och tillbehör på samtliga 5 våningar (med lite annan elektronik såsom mobiltelefoner o dyl.). Bra priser på hårdvara. Svårt att hitta mjukvara som ej är piratkopierad. Resturanger finns också så du kan stanna hela dagen.

Helgmarknaden i Chatuchak Park
Denna mycket stora park, känd som Suan Chatuchak är c:a 14 hektar och ligger mitt emot norra bussterminalen, Mo Chit på Phahonyothin Road och nära skytrain och metro. Här hålls varje veckoslut en välbesökt utomhusmarknad där miljontals lokala produkter säljs i över 15,000 butiker och stånd. Mer än 200,000 kunder spenderar c:a 30 miljoner Baht per dag (helgdagar) på Chatuchaks marknad! Allt mellan himmel och jord kan man hitta på denna marknad vilket gör att människor återkommer helg efter helg för att göra nya spännande upptäckter.

Varor som kan rekommenderas är bl.a. inredningsartiklar, konsthantverk, kläder, tyger, växter, möbler, frukt (färsk eller torkad), kryddor och örter, leksaker, hushållsprodukter, antikviteter (om du är kunnig), och sist men inte minst, kuriosa…

Marknaden är öppen lördag och söndag kl. 07.00 -18.00
Andra dagar är vissa sektioner öppna

Posted in Okategoriserade

Vänligen tillåt "cookies/kakor"

På Utlandssvenskar.com använder vi sk kakor/cookies för att ditt besök ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte vill tillåta lagring av cookies i din dator kan du hindra det genom inställningarna i din webbläsare.