Från min utsiktspunkt i Luxemburg

FRÅN MIN UTSIKTSPUNKT I LUXEMBURG

Man brukar dela in Luxemburg i fem områden. Ardennes et ses parcs nature i norr och väst, Le Mullerthal i öst, La Moselle i öst och syd, LesTerres Rouge, den röda jorden, i syd och i centrum av landet runt om huvudstaden Le Bon Pays, den goda jorden. I det senare området finns allt som man kan önska sig för ett gott liv.

Om man jämför med norra Luxemburg är jorden bördigare och klimatet mildare där trots det korta avståndet ca 50 km. Alla fem områdena har sina egna geografiska, historiska, arkitektuella och regionala intressen och i vissa avseenden kan det skilja mycket. På en så pass liten yta som 2600 kvkm visar landet upp en ovanligt varierad naturstruktur som också avspeglas i städerna och deras arkitektur. Det finns t.ex.tvådelade städer som t.ex.heter högre och lägre Wiltz. Det gör naturligtvis landet intressant för turister och turism är här en stor näring. Större än man kan tro.

Jag har följt den senaste debatten i Sverige om avgångna ministrar. Det är nog ingen tvekan om att den börjar bära löjets skimmer över sig. Jag har träffat många icke svenskar som undrar vad man håller på med. Alla har sagt att det skulle aldrig kunna hända i deras respektive hemland. Det behövs mycket mera för att avsätta en minister. Och frågan är nu om det inte börjar slå tillbaka på de medier som gått ut hårdast.
Personligen tycker jag också att diskussionen om hushållsnära tjänster är något förvånande. Ett jobb som vilket jobb som helst. Här anlitar väl de flesta hjälp som ingår under den rubriken och det är ingen som helst diskussion om det. Dessutom så skulle man från mediernas sida i stället skjuta in sig på varför det blivit så här i Sverige. Det vill säga skattetrycket, som inte ger den utdelning i den sociala välfärden som den borde
göra. I den senaste undersökningen så har Sverige världens högsta skattetryck. 51 % av BNP. Själv har jag också anlitat svart barnflicka. För ca 40 år sen. Får jag vara kvar som kåsör och någorlunda ärbar äldre man?.

Vi tillbringade några dagar i Champagne under skördetiden. I Epernay, som anser sig vara centralpunkten i Champagne, besökte vi Moët&Chandons anläggning. Då förstår man att champagne kostar.
Alla druvor plockas för hand. Vinkällaren är ca 30 km lång. För att vinet ska få rätt mognad måste man vrida flaskorna ett kvarts varv med jämna mellanrum. Det gör man ocksâ för hand. En arbetare vrider mellan 40.000-50.000 flaskor per dag fem dagar i veckan. Puh! Innan vinet levereras tappas det upp i nya flaskor och ju större flaskor desto bättre vin. Men jag skulle nog inte köpa den största flaskan som finns i muséet hur bra vinet än är. Den rymmer 15 liter! Det är naturligtvis en kostnadsfråga. Ingenting annat. För även där kostar det även om priserna kanske är hälften av de i Sverige.

I Luxemburg har vi inga TV-licenser som vi kan undvika att betala!!!!!!

Sen diskuteras rökstopp i länderna runt omkring oss. Och det kommer av ungefär samma omfattning som i Sverige. Utom i Tyskland. Meningen var ett rökförbud skulle införas. Men så sätter Angela Merkel stopp för planerna. Hon menar att 30 % av tyskarna röker. En sån stor grupp kan man inte negligera. Men hennes andra skäl är något förvånande. Hon menar att rökningen tog fart på allvar i Tyskland efter Hitlers fall. Det är för tyskarna en frihetssymbol. Varför ta bort den?

Jag vet inte om ni kommer ìhåg Jan Boklöv. Han som är en legend inom sin idrott. Backhoppning. Som introducerade en ny stil som alla i början fnyste åt men som idag alla elithoppare använder. Annars är man inte i eliten. Tillsammans med sin fru har han introducerat skogsmulle i Luxemburg. Sådana initiativ bör uppmärksammas.

Sen har jag sett att många utlandssvenskar ojar sig över att man betalar skatt i Sverige men man får ingenting för pengarna. Men det är en sanning med modifikation. Om man bor i ett EU-land omfattas man automatiskt av det sociala systemet. Den kostnaden regleras över våra huvuden länderna emellan. Man har räknat ut en genomsnittskostnad. Den kostnaden transfereras mellan länderna. Det kan innebära att du har ett bättre socialt skyddsnät i det nya landet än du hade i Sverige eftersom Sverige idag ligger ganska långt nere på den sociala välfärdsstegen i Europa. Även om vissa polititiker försöker att inbilla svenskarna något annat. Men det var pâ 50-talet det! För oss som bor i Luxemburg är det en väsentlig skillnad. Vi skrattar hela vägen, inte bara till banken, utan även till doktorn, tandläkaren och andra sociala institutioner.

Häromdagen fick jag en bekräftelse att jag anses som luxemburgare då ett opinionsföretag ville veta hur jag som luxemburgare såg på EU:s ekonomiska stabiliseringspakt. Ett inslag i integrationspolitiken?
Det anses inte artigt om man bara säger bonjour. Man ska säga bonjour madame, bonjour monsieur. Det känns bra att betraktas som artig så jag gör det gärna.

Här kindpussar vi tre gånger. Och börjar på höger kind. Tror jag!!

Jag såg häromdagen en dam som tog upp efter sin hund. På Fina Gatan. Hon måste ha varit svenska!!! Vi har haft mantalsskrivning nu i oktober. Där man också mantalsskriver hunden. Som vi inte har!
Man blir lite imponerad när man ser en buss som trafikerar stan som är 26 m. I tre avdelningar. På längden!

Sen pågår ju en skoldebatt i Sverige. Den har vi inte här då vi har ordning och reda i skolan. Här får man betyg från första klass. På vårterminen sätts betyg dessutom vid två tillfällen. Hemläxor har man nästan från första veckan. Om än inte så märkvärdiga. Men så pass att dom kommer in i det på ett mjukt sätt. Och ingen protesterar. Inte ens Lars Ohlys partikamrater här – ja det finns några – protesterar. Skulle Ohly veta det skulle han väl se ännu mera rött.

6-åringen, ni vet hon som tycker att det är bra att det regnar för då kan blommorna växa, har börjat tappa sina mjölktänder. Och det är viktigt. Häromdagen när vi träffades visade hon mig att hon hade tappat tänder. Så jag gav henne en 10 €-sedel varpå hon säger. Men FA – det är morfar – jag har tappat två.
Redan nu vet hon hur en slipsten dras. Jag går en tuff tid tillmötes!

Bengt-Erik Hedberg

Posted in Okategoriserade

Vänligen tillåt "cookies/kakor"

På Utlandssvenskar.com använder vi sk kakor/cookies för att ditt besök ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte vill tillåta lagring av cookies i din dator kan du hindra det genom inställningarna i din webbläsare.