Första omgången av presidentvalet i Ecuador är nu avklarad

Valet i Ecuador blev en kamp mellan Rafael Correa och Alvaro Noboa. Correa hade ledningen intill slutspurten då Noboa gick om. Vinstmarginalen blev inte tillräckligt stor för att Noboa skulle kunna titulera sig Ecuadors nya president, utan nu väntar istället en tvekamp mellan de båda kandidaterna i slutet av november.

Det är tredje gången som den sk banankungen Alvaro Noboa kandiderar till presidentposten. I valet 2002 gick han även då vidare till andra omgången, då tillsammans med den senare avsatta presidenten Lucio Guitierrez. Noboa är multimiljonär och äger fler än 110 företag, bl a stora bananplantage, därav öknamnet ”banankungen”. Han ligger till höger och hävdar att hans erfarenhet av att driva företag kommer att gynna landet när han har vunnit valet. Alvaro har också lovat bostäder till alla som vi, utan insats och med en avbetalningsplan som kostar USD50 i månaden, ca 350kr.

Rafael Correo är Dr. i ekonomi utbildad både i USA och i Belgien. Correa som håller sig ganska kratigt till vänster vill bl a återinföra Ecuadors lokala valuta Sucres. Han är idag professor på ecuadors och kanske sydamerikas dyraste och bästa universitet och själv kommer han från en rik familj. Många menar på att han har lite dubbelmoral, och det kanske man kan hålla med om. Correa blev rasande att han inte fick flest röster och är själv helt klar över att det berodde på valfusk, det har han uttalat på i nationella media men även i direktsändning i CNN, den amerikanska nyhetsjätten.

Andra omgången av valet blir alltså mellan Noboa och Correa i slutet av november.

Posted in Okategoriserade

Vänligen tillåt "cookies/kakor"

På Utlandssvenskar.com använder vi sk kakor/cookies för att ditt besök ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte vill tillåta lagring av cookies i din dator kan du hindra det genom inställningarna i din webbläsare.